Billedbog og video fra Great Zimbabwe Ruins 19.-21. februar 2018
- mellem Harare og Masvingo, hvor vi spiste frokost: Shawarma med orange sodavandsjuice.
- hvor vi boede 2 nætter.
- foran oversigtskort over Great Zimbabwe.
Great Zimbabwe er de næststørste forhistoriske efterladenskaber i Afrika efter pyramiderne. Det var beboet af skønsmæssigt op til 25.000 mennesker i perioden 1100-1500. Det ligger i en stor grøn dal omgivet af bjerge, lokalt kaldet kopjes, og består af en række ruiner af mure hovedsageligt. Zimbabwe betyder på Shona stort hus af sten, og stedet har siden uafhængigheden i 1980 givet navn til landet – efter sigende det eneste land i verden, der er opkaldt efter et kulturelt sted. Det har Erik i tidernes morgen skrevet hele 3 bøger om…
- set fra The Hill Complex.
Der er fundet hundredvis af madzimbabwe, mur-ruiner af stenblokke, rundt omkring i Zimbabwe og også i nabolandene Botswana og Mozambique. Det største er Great Zimbabwe, mens også Khami Ruins (som vi besøgte 2 dage efter) har en betragtelig størrelse.
- set fra The Hill Complex.
Stenmurene er prestige-symboler, der skulle vise velstand og magt over for omgivelserne. De formodes ikke at have haft nogen særlige forsvarsmæssige betydninger. Der er hovedsagelig tale om mure, mens de fleste mennesker har boet i såkaldte dhaka-hytter, lerklinede med koniske stråtag, som også ses i mange landsbyer i Zimbabwe i dag og i den rekonstruerede Shona-landsby i Great Zimbabwe. De oprindelige dhaka-hytter i Great Zimbabwe (og Khami) eksisterer af gode grunde ikke længere.
set fra The Hill Complex
Det karakteristiske ved Great Zimbabwe og de andre madzimbabwe er, at murene er bygget uden bindemiddel som cement eller lignende, alene af fint tilhuggede granitsten. I hvert fald yderdelene af murene, mens de indvendigt er fyldt med stenrester og regulært affald.
Vi startede med at gå op til The Hill Complex, der i dag tolkes som kongens residens, og som er bygget rundt om toppen af en kopje, der rejser sig 100 m over dalen. Vi gik op af den gamle rute (ancient path) og ned af den moderne (modern path). Den gamle er kortere og stejlere, men giver bedre udsigter – og indtryk af adgangsvejen, der bliver smallere og smallere jo højere op man kommer, så man det sidste stykke kun kan gå én ad gangen (sikkerhed!). Den første del af nedturen fulgte vi vandvejen (Watergate – ikke at forveksle med det i USA…), dvs. den sti, hvor vand blev båret op på toppen.
- med dalen med The Great Enclosure m.m.
Op gennem kolonitiden har der været knyttet decideret racistiske forklaringer til Great Zimbabwe og de andre madzimbabwe’s oprindelse. Kong Salomons Miner, Dronningen af Saba og fønikerne har været nævnt – det sidste af Cecil John Rhodes, der stod bag den britiske kolonisering af Zimbabwe, og som gav landet dets første navn, (Syd)Rhodesia. Alt andet end ”primitive” sorte afrikanere kunne have stået bag de avancerede bygningsmæssige og sociale strukturer, der har resulteret i Great Zimbabwe, var det bagvedliggende tankegods. Men der er tale om Shona-kulturer, dvs. repræsentanter for den gruppe, der udgør ca. 80 pct. af den nuværende befolkning i Zimbabwe.
- en rekonstruktion, der skal vise traditionel Shona-kultur med dans, musik, skulptur og keramik.
Se video fra Shona-gruppens dans og sang i Great Zimbabwe, 20. februar 2018.
- mellem The Hill Complex og The Great Enclosure. Her har de yngre dronninger boet. Det daværende Shona-samfund var et polygami.
- om The Great Enslosure.
Det er der ikke så meget af i Great Zimbabwe, men mere i det nyere Khami Ruins.
- i The Great Enclosure. Tårnet er massivt og har oprindelig været næsten dobbelt på højt, men er blevet ødelagt af skattejægere.
- for det såkaldte pioner-korps af hvide lejesoldater, der passerede Great Zimbabwe i 1890 under den britiske kolonisering.