Senest opdateret:
2025-03-19 22:05
Digital suverænitet. Et nyt begreb, for mig i hvert fald. Jeg stødte første gang på det forleden i en artikel på Computerworld, "Historien gik verden rundt, da de skrottede Microsoft: Nu fortæller Tysklands digitale minister, hvordan open source-projektet går".
Som det fremgår af overskriftet på artiklen, er fokus i første omgang på en overgang fra Microsoft til open source. Ikke i Tyskland som sådan, som der står i overskriften og flere gange også i artiklen, men i den tyske delstat Slesvig-Holsten. Desværre ligger Computerworlds artikel bag en betalingsmur, så jeg vil kort referere lidt fra artiklen.
Der er tale om et interview med Slesvig-Holstens digitaliseringsminister, Dirk Schrödter, som en opfølgning på delstatens beslutning i foråret 2024 om at skille sig af med Microsoft og fremover basere sig på open source. Først et pænt stykke nede i artiklen dukker begrebet digital suverænitet op, da Dirk Schrödter, lidt irriteret fornemmer man, siger:
"Men lad os ikke tale om Microsoft – lad os tale om vores vej til digital suverænitet i Slesvig-Holsten. Vi er pionerer, når det gælder om at sikre digital suverænitet ved hjælp af open-source-teknologi."
Det er spændende, synes jeg. Betydningen af ordene, begrebet, er let at forstå. Det indrammer det vigtige, selv at have styr på sin egen it i bred forstand. Noget, der er blevet endnu vigtigere i dag, hvor det er blevet klart for de fleste, at vi ikke kun skal gardere os imod Rusland og Kina, men også mod USA. Et USA, hvor de fleste techgiganter har sluttet op om Donald Trump med en iver og hurtighed, der synes at afsløre, at de ikke kun gør det af økonomiske årsager, men også af politisk-ideologiske årsager. Skræmmende.
Hvad har de så gjort i Slesvig-Holsten?
De har opsagt deres Microsoft-licenser til 30.000 pc'er i april 2024. Microsoft Office er ved at blive erstattet af open source-kontorpakken LibreOffice i en glidende proces, hvor LibreOffice er blevet installeret parallelt med Office. Processen går indtil videre som planlagt, oplyser Dirk Schrödter. Ikke uden problemer, men ikke større problemer end forventet.
Lidt overraskende er deres største udfordring en udbredt brug af Microsoft OneNote. Her er der ikke aktuelt et alternativ i LibreOffice. I stedet kigger de på Nextcloud Collectives.
Windows skal udskiftes med Linux, men det er endnu i en tidlig fase i form af en pilotprojekt.
Dirk Schrödter bliver også spurgt ind til medarbejdernes reaktioner. De er selvfølgelig forskellige, men generelt anerkender medarbejderne ændringerne, fordi fokus er på digital suverænitet.
Interessant er det også, at økonomien ikke er den største drivkraft bag projektet i Slesvig-Holsten. Der forventes betydelige reduktioner i licensudgifterne over de næste år, men det primære mål er at sikre digital suverænitet. "Digital suverænitet er mindst lige så vigtig som energisuverænitet. Det er den primære drivkraft," siger Dirk Schrödter.
Sociale medier bliver ikke omtalt i artiklen. Det ligger nok også uden for en tysk delstats ansvarsområder. Men sociale medier er i høj grad i fokus, når vi snakker om digital suverænitet på nationalt og europæisk niveau. Her er der ved at komme gang i en spændende dansk, privatlivsfokuseret meddelelelsesplatform kaldet Oase. Mere om det senere, forhåbentligt.
Erik Maaløe